Home » Diverse » Este cool sa fii anti Valentine’s Day

Este cool sa fii anti Valentine’s Day

valentinesImi aduc aminte cum era cand a fost boom-ul Valentine’s Day in Romania. Eram prin liceu. Luasem un trandafir parca si o cutie cu bomboane. Mi-am asteptat prietena la scoala. Aveam ore de la 7 si totusi eram acolo de la 6. M-am rugat de femeia de servici sa ma lase in liceu. Nu aveam un motiv anume pentru care am facut asta. Nu o iubeam. Asta e clar si chiar daca ar fi fost asa, in momentul respectiv mi se parea un gest dragut.

Daca nu ar fi fost Valentine’s Day nu as fi facut asta si nu m-as fi simtit bine. Exista mereu ceva bine intr-un obicei de genul asta.

Nu imi place Valentine’s Day si sunt total de acord ca este practic doar un mod de a face niste bani. In schimb, este o sarbatoare a iubirii. La baze, la origini era o celebrare a iubirii. A fost o perioada in care era cool sa fii OK cu Valentine’s si acum exact opusul a devenit cool. Fabrica organizeaza party anti Valentine’s Day. Lumea posteaza peste tot ca uraste ziua asta. Se formeaza o coalitie anti Valentine’s Day si pro Dragobete.

Problema este ca noi prin dragobete de fapt celebram violul. Stiati asta? Un mic citat:

Dragobete e flăcău iubieț și umblă prin păduri după fetele și femeile care au lucrat în ziua de Dragobete. Le prinde și le face de râsul lumii, atunci când ele se duc după lemne, flori, bureți …

Mai pe scurt, daca te plimbai prin padure in ziua aia si trecea Dragobete pe acolo, te futea de iti sareau capacele, fara vointa ta. De asemenea, au existat foarte multe date pentru Dragobete de-a lungul anilor, inclusiv 1 martie si chiar 14 februarie.

Trendurile vin si pleaca. Nu m-ar suprinde daca peste 5 ani o sa vedem cine stie ce zi a maciucii sau a protestului anti Basescu, sarbatoare nationala, promovata pentru mase proaste.

In caz ca nu v-ati prins, campaniile pro Dragobete sunt facute tot cu scopul de a vinde. De ce sa faci un targ de Valentine’s Day cand poti sa faci 2? Tot aceleasi firme vor face bani si tot romanul va plati. Nu conteaza ce alegi sa celebrezi. Tot de ce fugi nu o sa scapi. Nu cumperi cadou de Valentine’s, o sa o faci de Dragobete.

Parerea mea este una simpla. Daca tot este cool sa fii anti Valentine’s Day, de ce nu este la fel de cool sa fii anti Dragobete? Alegi valorile romanesti? Alegi violul in locul unei sarbatori care, daca nu ma insel, are cruce neagra in calendarul ortodox (ca deh, suntem majoritatea in relgia asta, cel putin oficial).

Este foarte interesant cum tocmai femeile sustin puternic dragobetele. Barbatilor nu le pasa. In cazul asta suntem ceva mai destepti. Se intampla rar dar noi ne dam seama ca oricum ar fi, tot trebuie sa cumparam un cadou. Ca e pe 14 sau pe 24 mai conteaza? Stai asa ca vin si 1 si 8 martie.

Mi-ar placea foarte mult sa nu mai urmam trenduri stabilite de altii sau se le urmam prosteste. S-a trezit candva un om genial care a spus: “Bah, noi avem dragobete. Hai sa le-o bagam pe gat pe asta daca nu vor sa cumpere de Valentine’s Day. Doar toti romanii spun ca sunt mandrii ca sunt romani. Le luam noi banii asa!”

Pentru magazine este un paradis. Toata cearta asta pro-contra Valentine’s day si incercarea de a ni se baga pe gat si o Dragobete este un paradis pentru profiturile magazinelor. De pe 10 februarie pana pe 8 martie vor vinde in prostie. Mai conteaza cine cumpara?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s