Home » Bani si Afaceri » Nu exista prietenie in afaceri

Nu exista prietenie in afaceri

Friendship-Quotes-A-friendship-founded-on-business-is-better-than-a-business-founded-on-friendship.John-D.-RockefellerUna dintre cele mai mari greseli pe care le poti face cand vrei sa faci bani (si nu doar atunci) este sa lasi prietenia sa iti afecteze deciziile. Sunt zeci de cazuri in care un om a ajuns sa fie tinut pe loc sau a ajuns chiar sa piarda foarte multi bani datorita prieteniei si a faptului ca nu a facut diferenta dintre aceasta si afacere.

Oamenii care nu disting diferenta dintre prietenie si job/afaceri/investitii vor avea doar de pierdut in viata. Prietenii vor veni la ei cu diverse propuneri proaste iar ei vor accepta pentru ca deh…sunt prieteni. Ei bine, daca lasi relatiile personale sa iti afecteze deciziile in cariera, o sa ai foarte multe probleme in viata.

Tind sa cred ca bloggerii sunt momentan un exemplu minunat pentru a sublinia prietenia si afacerile. Multi sunt prieteni in grupuri si se sustin intre ei. Este oare vreun blogger care sa aiba cu adevarat succes (succes adevarat nu imaginat doar de catre blogger) care sa nu fie cunoscut doar ca o entitate unica, fara o asociere cu alt blogger?

Daca pornesti pe un drum in afaceri trebuie neaparat sa o faci singur. Este OK sa ai un partener dar in acelasi timp trebuie sa ai si afacerea ta proprie. Nu stii niciodata cand prietenia dintre 2 persoane dispare si atunci se duce dracului si afacerea la care ati muncit impreuna.

Exemple:

  • Un artist are o expozitie. Vine un prieten si il roaga sa puna si el un tablou. Daca acel tablou este primit prost de catre critici, o incurca si artistul initial.
  • Ai un site si vine un prieten. Iti spune sa dai si tu un link catre el. Il dai ca e prieten dar daca vizitatorii tai considera ca acel link este prost? Oare nu te trezesti cu mai putini cititori din cauza asta?
  • Ai un bar si un prieten vine si te roaga sa prezinti nu stiu ce produs la bar. Daca e prost, nu cumva te trezesti fara clienti pe termen lung?
  • Detii o companie si un prieten de-al tau te roaga sa angajezi pe cineva. Il angajezi fara sa vezi cine e si iti strica relatiile cu un client important. Oare nu ai dat de dracu din nou?

Concediaza-ti prietenul!

Cea mai grea decizie pe care o vei face vreodata! Ai putea sa o faci? Asta este diferenta dintre un om de afaceri bun si unul mediocru. Cel mediocru nu va putea sa isi concedieze un prieten decat dupa ce foarte mult rau a fost facut. Donald Trump ar concedia-o si pe maica-sa si orice om de afacere de success din lume ar face asta.

Ce trebuie neaparat sa retinem este un lucru. Daca prietenul tau nu face diferenta dintre afaceri si prietenie, nu il vrei ca prieten. Daca puteti lucra impreuna si va ajutati in afaceri, continuati! Daca va incurcati, este timpul sa rupeti parteneriatul. Prietenii raman prieteni si fara beneficii financiare.

Citatul din poza arata exact ce si cum. Sper sa il inteleaga cat mai multi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s