Home » Bani si Afaceri » Nu te lua de organizatori daca nu esti in stare sa vinzi

Nu te lua de organizatori daca nu esti in stare sa vinzi

seminte nutlineRomanul e roman si o sa ramana roman pana la moarte. Nu conteaza ce se intampla. Un taran ramane taran pana la moarte si prostul ramane tot prost, oricat ai incerca sa il schimbi. Nu vorbesc acuma despre prosti dar este important de precizat si aceste propozitii de inceput.

Problema din acest post este una foarte simpla. Exista oameni care merg la targuri si se asteapta sa vanda o gramada doar pentru ca sunt acolo, stau pe un scaun si sparg seminte. Doar pentru ca platesc o taxa de participare ei considera ca li se cuvine un profit si ca oricat de nesimtiti ar fi ei, organizatorii ar trebui sa le garanteze vanzari. Cata porcarie in gandirea asta tipic romaneasca.

Daca tu nu vinzi produsele tale la un targ, motivul este mereu unul din 2. Ori vinzi ceva diferit de gusturile participantilor la targ ori nu stii sa vinzi. In ambele cazuri este vina ta. Prost sa fie organizatorul unui targ sa nu te ia ca expozant ca doar platesti o taxa de participare si el isi ia bani.

Am auzit recent ceva ce arata exact de ce e vina vanzatorului si nu a organizatorilor. Nu se cuvine sa dau nume pentru ca nu e frumos. Este vorba de un targ la care au aparut expozanti sa vanda produse. Unii dintre ei nu au vandut chiar nimic si s-au luat de organizatori ca ei nu vand. Newsflash! Datoria organizatorului este sa promoveze evenimentul, sa te puna pe tine intr-un loc si cam atat. Cei care au sarit de fund in sus ca nu au vandut erau cei care stateau pe un scaun si taceau din gura. Vizitatorul venea, se uita si pleca. In caz ca nu stiati, atitudinea vanzatorului se transmite si clientului.

La acelasi targ au fost expozanti care au vandut bine si au acoperit taxa de participare in primele 2 ore. Altii au vandut tot ce aveau si pentru a doua zi de targ nu mai aveau ce sa mai vanda, ei venind din alte orase. A fost si o tanara care a vandut in valoare de 6 ori contravaloarea taxei in prima zi. Urma si a doua zi. Acesti oameni care au vandut atat de bine interactionau cu potentialii clienti. Aveau puse pe mese flori. Dadeau bomboane gratuit. Vorbeau cu toti ce se uitau la stand cu zambetul pe buze si o voie buna foarte imbucuratoare si pentru cei care se uitau.

La un alt stand nu s-a vandut nimic jumatate de zi. In a doua jumatate a zilei s-a facut profit frumos. De ce credeti voi ca a fost asa? In prima jumatate era o persoana care vindea si in a doua jumatate alta persoana. Care credeti ca interactiona cu oamenii si era cu zambetul pe buze?

Daca tu ai produse bune (un necesar evident in afaceri) si nu vinzi, nu este vina celui care iti o ofera o sansa pentru a vinde. Este doar vina ta! Doar pentru ca tu vii de la sute de kilometri distanta nu inseamna ca vei face profit la un targ. Inseamna doar ca ai o sansa de a face profit.

Pot sa mai dau un exemplu. La acesta pot sa dau si nume. A fost marele targ de craciun la Universitate in Bucuresti. Am fost pe acolo de 3 ori. Intotdeauna erau exact aceleasi cozi la aceleasi standuri iar la restul nu era nimeni. Nu erau oameni la 2 dintre tarabe pentru ca produsele respective erau mult prea scumpe si nu aveau ce cauta la un targ de craciun dar la restul era datorita vanzatorilor. Toti aveau cam aceleasi produse. Unii isi atrageau clienti, altii stateau si mancau seminte. Tu crezi ca vin sa cumpar ceva de la tine cand tu stai cu bidonul de bere Azuga pe masa, langa floricele si scuipi seminte pe unde apuci? O fi un exemplu cam exagerat dar e cam aceeasi chestie si la targuri foarte stilate. Tu vrei sa iti cumpar o rochie de 500 RON fara sa imi masezi si mie putin orgoliul? Cam la asta se rezuma tot. Clientul trebuie sa se simta bine. Daca nu, se va duce in alta parte.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s