Home » Ramblings » Invata sa minti inainte de a minti

Invata sa minti inainte de a minti

minciunaDaca as avea 10 lei pentru fiecare persoana care mi-a spus ca stie sa minta si care de fapt era total praf la acest capitol, as avea destui bani in plus sa imi iau un Porche la 20 si ceva de ani. Cu totii credem ca suntem asi in a minti. Adevarul este ca doar putini oameni pot sa minta in asa fel incat sa nu iti dai seama. Bill Clinton este un exemplu perfect de om care te poate minti in fata cu zambetul pe buze. Politicienii nostri, contrar aparentelor, nu prea sunt in masura sa faca acelasi lucru.

Lasand la o parte politica si alte porcarii fara sens, minciuna este in 99% din cazuri inutila. Este foarte posibil sa fii tentat sa crezi ca te va ajuta. Ei bine, nu. Daca esti prins cu minciuna, e mult mai rau, in fiecare caz, decat daca ai fi spus adevarul din prima. Ti-ai inselat nevasta? Nu ii spune! Daca afla ca ai inselat-o, ai belit-o! Daca i-ai fi spus probabil ar mai fi existat o sansa pentru a iti salva casnicia. Daca afla ea, sa fii sigur ca nu mai exista decat un 0.00001% acolo.

In Dr. House era o fraza repetata des: “Toata lumea minte!” Total adevarat. Cu totii spunem minciuni si o facem gandindu-ne ca asta este solutia cea mai buna. Uneori poate chiar este. Chiar daca este sau nu este, daca tot spunem o minciuna, trebuie sa putem sa o spunem in asa fel incat cel caruia i-o spunem sa nu se prinda. Pare totul atat de simplu dar in realitate este atat de complicat.

Exista si cazul minciunii total stupide. Acea minciuna pe care o spui cuiva, esti prins si negi ca ai spus-o. Ceva mai prost ca asta nu exista! Recent am asistat la un astfel de caz. O persoana ii spune altei persoane ceva la telefon. Datorita faptului ca prin acel telefon se aude fiecare cuvintel in camera, am auzit toata conversatia. La o saptamana dupa, cel care a spus minciuna a inceput sa spuna altceva. Cand a fost confruntat a spus doar ca el nu a spus niciodata asa ceva. Deh, era zmeu. Credea ca nu exista nici o metoda prin care sa se dovedeasca faptul ca a spus minciuna. Ei bine, eu am auzit toata conversatia. Deci a fost prins chiar si cand credea ca nu a mai auzit nimeni.

Cand spui o minciuna trebuie sa te asiguri ca nu poti fi prins. Daca exista cea mai mica sansa de a fi prins pe viitor, nu o mai spune. Incearca sa muti conversatia pe alt drum sau taci! Nu o mai spune. De asemenea, ai grija cum spui minciuna. Un om cu experienta isi va da seama inainte sa termini minciuna de faptul ca minti. “Unde ai fost aseara de nu ai mai ajuns la intalnire?” “Pai stii, eram….” – deja te-a prins ca ai mintit.

Sunt de acord cu minciunile care trebuiesc spuse pentru a nu rani pe cineva. In acest caz e ok. In orice alta situatie minciuna este inutila. Daca minti sa iti salvezi pielea esti doar un las. Daca esti un las….nu avem ce discuta. Daca nu stii sa minti, invata sa minti inainte de a face o greseala imensa. Seful se prinde in majoritatea cazurilor cand un angajat minte. Profesorul se prinde in majoritatea cazurilor cand un elev minte. Parintele isi da seama in majoritatea cazurilor cand copilul minte. Prietenul isi va da seama aproape tot timpul cand il minti.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s