Home » Bani si Afaceri » Ce este o nisa si de ce te-ar interesa asta?

Ce este o nisa si de ce te-ar interesa asta?

nicheIn ultimul timp am avut multe discutii cu oameni care pur si simplu nu inteleg ce este o nisa si de ce este atat de important in afaceri sa ai o nisa. Daca ne uitam in DEX gasim cateva definitii ce nu se aplica in afaceri:

NÍȘĂ, nișe, s. f. 1. Adâncitură (dreptunghiulară, în formă de arcadă etc.) anume lăsată într-un zid, în peretele unei sobe, la o mobilă etc., în care de obicei se așază obiecte decorative, obiecte de uz casnic etc.; firidă. 2. Intrând amenajat pe o latură a unei încăperi, care servește ca anexă a unei camere de locuit. 3. Intrând amenajat în peretele unei galerii de mină sau al unui tunel, care servește pentru adăpostirea lucrătorilor în timpul execuției unor lucrări periculoase sau la trecerea trenului, precum și pentru depozitarea unor materiale. ♦ Fiecare dintre adânciturile amenajate în pereții unei ecluze pentru a adăposti canaturile porților când acestea sunt deschise. 4. Construcție specială în formă de dulap sau de cameră, cu pereții de sticlă, legată de un coș de evacuare și folosită în laboratoare pentru lucrul cu substanțe care emană gaze (vătămătoare). 5. (În sintagmă) Nișă de abraziune = formă de relief cu aspect de firidă alungită, formată la baza unei faleze alcătuite din roci rezistente la eroziune, din cauza acțiunii valurilor puternice. 6. (Med.) Ulcerație adâncă până la perforare a unor organe interne (stomac, plămâni etc.)

Daca nu punem cuvantul nisa intr-un context economic nu putem intelege exact ce este. La urma urmei definitia care ne intereseaza pe noi nu exista in dictionarul romanesc. In cel englez exista:

Niche = A specialty in which a person or business operates

Practic vorbim despre o specializare. Orice sub-domeniu in afaceri poate fi considerat o nisa. Toate cartile sunt o nisa. Toate cartile de actiune sunt o sub-nisa.

De ce ne intereseaza atat de mult nisa in cazul in care vrem sa facem bani, in special pe internet?

Ei bine ne intereseaza pentru ca asta maximizeaza ROI-ul adica suma obtinuta de pe urma investitiilor noastre. Ma refer la orice investitie de la bani la timp. Daca avem in minte o nisa precisa vom face mereu mai multi bani. Sa zicem ca fac site-uri. Sunt foarte bun in a face site-uri pentru companii. In acest caz am o nisa clara. Este inutil sa incerc sa vand serviciile mele unui om care cauta un design pentru un site personal. Trebuie sa ma concentrez pe companii.

Odata cu nisa vin si raspunsurile la cateva intrebari foarte importante in afaceri (sau cel putin asa ar trebui):

  • Cine este in nisa mea?
  • Care este problema pe care pot sa o rezolv prin serviciile mele?

Cand stii raspunsul la aceste intrebari totul devine mai usor. Sa ne gandim putin la cazul acestui blog. Acum sunteti pe un blog ce atinge mai multe nise. Vorbesc despre bani, afaceri, seo, bloguri, poker, muzica si probabil vor fi si altele. Este un blog general, chit ca intra in categoria personal. Sa ii zicem asa. Nu sunt 100% nisat. In locul acestui site ar trebui sa fac mai multe pentru a putea sa ma nisez, pentru a putea sa promovez totul cum trebuie si sa ating publicul tinta pe care vreau sa il ating.

Ar trebui sa fie un site cu muzica, unul cu poker, unul despre bani pe net, unul despre un anumit tip de afaceri, unul despre marketing, poate unul despre PR, etc, etc. Nu prea am cum sa fac bani multi cu acest blog pentru ca nu sunt nisat. Nu o sa apara o companie si o sa imi spuna ca ma plateste ca sa promovez ultimul album X Y Z. Echipa de marketing ce promoveaza albumul respectiv se va duce la un blog care vorbeste despre muzica, in special despre genul muzical respectiv. Daca vrea sa promoveze ultimul album Green Day, se va duce probabil la Metalhead. Daca vrea sa promoveze ultimul album Inna se va duce la Urban.

In acelasi timp o sa am probleme si in a vinde ceva. Eu nu pot sa vand acum o carte despre poker. Poate fi cea mai buna carte despre poker din Romania. Daca vizitatorii apar aici pentru ca ei cauta ceva despre muzica sau despre facut bani pe net prin afiliere, nu o sa ii intereseze cartea mea despre poker. Chiar daca vin pentru poker, cand vad informatii diferite, se vor gandi de 2 ori daca sa cumpere sau nu. Daca acest blog ar vorbi doar despre poker, vizitatorii ar fi interesati doar in poker si as putea sa ii conving sa cumpere mult mai usor.

Acest rationament se aplica la orice site din orice domeniu. Cand pornesti la drum este foarte important sa iti alegi o nisa si sa mergi pe ea. Asta este important daca vrei sa faci bani. Daca nu te intereseaza sa faci bani cu site-ul tau, nu o sa te intereseze neaparat nici capitolul nisa. Oricum, daca ai citit pana aici presupun ca te intereseaza sa faci bani. Alege-ti un domeniu potrivit pentru nisa ta si treci la treaba. Daca vrei sa vinzi altceva, din alta nisa, fa alt site. De exemplu, 2 parale are o lista mare de advertiseri pe care ii poti folosi. Nu poti sa pui pe un site electrocasnice, calculatoare, rochii si sa te astepti sa ai o rata de conversie foarte buna. In acest caz ar fi mai indicat sa faci 3 site-uri si sa le promovezi pe canale separate. Abia atunci cand intelegi importanta nisei si o folosesti vei putea sa faci bani cu site-urile tale!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s