Home » Prostie » Depre tigani, amenzi si Connect-R

Depre tigani, amenzi si Connect-R

rromiIn ultimul timp se cearta lumea peste tot in legatura cu noile amenzi care au fost implementate in cazul in care folosesti cuvantul “tigan” si discriminezi. Pot sa spun cu 100% certitudine ca aceasta este cea mai proasta amenda existenta in Romania in momentul de fata. Oficial, amenda a fost marita si poate ajunge pana la 7000 Euro datorita presiunilor UE. Ma indoiesc amarnic de faptul ca asta au vrut reprezentantii UE. Cel mai probabil ei au zis: “ma baieti, micsorati discriminarea pentru ca stati prost tare la capitolul asta!” Ce s-au gandit “desteptii” care iau decizii? “Bagam amenzi mai mari si automat nu mai foloseste nimeni cuvantul tigan, o sa zica rom!”

Sunt multe pagini pe net si multi jurnalisti care dau copy paste. Corect am gasit scris intr-un singur loc:

“La propunerea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, amenzile pentru discriminarea unei persoane variaza acum intre 1.000 si 30.000 de lei, iar cele pentru discriminarea unui grup intre 2.000 si 100.000 lei.”

Nu stiu cine este angajat acolo dar nu este nici lingvist, nici roman si nici destept. Imi pare rau dar nu este. Am putea sa discutam ore in sir despre cat de aberanta este decizia asta. Noi suntem obligati acum sa nu mai folosim un cuvant din frica de a fi amendati. In schimb, a fost data o amenda de 1000 de lei unui rom pentru ca l-a facut tigan pe altul. HMMMM… Cum vine asta?

Daca eu l-as face pe un roman tigan, as intelege de ce ar fi o amenda necesara. Sa zicem. Termenul de tigan a devenit oricum ceva rau la noi, oricum l-am privi. In schimb, vorbim aici de o etnie. Va invit sa mergeti la acei oameni care sunt mandrii de faptul ca sunt tigani si care pastreaza cultura si valorile tiganesti, le transmit din tata in fiu. O sa te scuipe acei oameni daca le spui romi si o fac pe buna dreptate.

In fiecare limba exista o traducere a celor care fac parte din aceasta etnie. In engleza avem gypsy. In italiana avem zingaro. In Italia se foloseste cuvantul rom pentru a descrie populatia de etnie roma care vine din Romania.

Trebuie precizat ca si in Italia exista o cearta puternica in legatura cu folosirea cuvantului zingaro deoarece trece prin acelasi proces prin care trece tigan in romana. In schimb, acolo nu se pune accent pe amenzi. Asta se intampla doar la noi.

Haideti sa ne gandim putin la poporul roman, un popor destul de rasist si xenofob. Iei o astfel de grupare si incerci sa ii dai cu parul in cap, fortandu-i sa nu mai fie cum sunt de fapt prin amenintari si amenzi. Ce se va intampla atunci? Oameni vor gasi alte metode de a jigni si ura lor va fi si mai puternica. Nu vor mai spune tigani. Vor spune ciori. Vor spune rom dar exact la fel cum spun tigan: “ba, esti rom?” La fel cum spunem “ba, esti prost?” sau “ba, esti taran?”

Daca tot suntem pe acest drum, urmeaza (logic zic eu) sa bagam amenzi daca facem pe unii oameni tarani. Cu termenul de prost nu zic nimic.

Am avut o discutie destul de lunga cu cineva care stie mult mai multa romana decat mine si spunea multe lucruri interesante. De altfel, majoritatea lingvistilor sustin folosirea termenului de tigan, nu cel de roman dar accepta folosirea cuvantululi rom datorita evolutiei prin care a trecut cuvantul tigan, intr-un mod asemanator cu “prost”.

Revenind la subiect, suntem in fata unei discriminari, o discriminare cat de cat pozitiva dar tot discriminare se numeste. Ce facem cu oamenii care sunt mandrii ca sunt tigani? Ce facem cu oamenii care sunt mandrii ca sunt tigani?

connect-r - sunt tiganAsta ne aduce la subiectul “Connect-R”, domnul “Vara nu Dorm” si fost membru intr-o formatie cunoscuta de toti in scena rap-ului romanesc. Un om care s-a lovit toata viata de discriminari si a luptat impotriva lor. Acel om care a aparut cu un tricou pe care scria “Sunt Tigan”. Acel om care a declarat “Nu mi-e rusine ca sunt tigan. Mi-e rusine ca unii sunt tigani.”

Trebuie sa intelegem tiganii dar trebuie sa facem o diferenta clara intre romi si tigani. Acei oameni care spun ca sunt mandrii ca sunt tigani au o valoare, o cultura, o istorie. Acei oameni care vor sa fie romi sunt doar niste lichele. Sunt acea parte a tiganilor care iau lucruri pe gratis de la stat. Ce numim noi tigani in sensul prost al cuvantului devine rom intr-o incercare de a fugi de imaginea proasta pe care o are.

Mai in gluma mai in serios, vorbeam cu o prietena despre Eliade si “La tiganci”. Cum am putea noi sa spunem acelei opere? Ea a intrebat daca “La curve” sau “La vrajitoare”. In contextul Eliade probabil am putea sa spunem “La vrajitoare” dar in cazul asta facem tigancile vrajitoare. Iar discriminam.

Solutia nu este o amenda. Nu castiga nimeni daca dai o amenda cuiva ca il face pe Connect-R tigan si mi se pare extrem de stupid sa faci asa ceva chiar daca discriminezi avand in vedere ca el insusi a spus ca este tigan. Solutia este o campanie de informare. Trebuie pus accentul pe a elimina scursurile si prejudecatile. Trebuie facut ceva in privinta romanilor care declara ca sunt romi pentru a intra la universitati si licee. Trebuie scoasa in evidenta cultura tiganeasca si pus accent pe valorile lor. Solutia vine din educatie, nu din amenzi.

Televiziunile fac un reportaj in secunda doi in cazul in care un rom face scandal. Perversul de pe Targu Ocna a fost ridicat in slavi practic si pus in emisiuni. La televizor se promoveaza manelele in loc de muzica tiganeasca. Incetul cu incetul lumea incepe sa creada ca toti tiganii sunt prosti, nesimtiti, hoti, violatori, scandalagii, etc. Nu am vazut decat un singur reportaj despre acel copil de rom care canta opera cu un talent deosebit. L-am auzit cantand la o nunta. Un copil superb. Nimeni nu vorbeste despre el.

Daca sunteti anti discriminare cu adevarat, investiti si donati bani asociatiilor care fac campanii de educare. Doar asa se poate schimba un popor xenofob si rasist.

2 thoughts on “Depre tigani, amenzi si Connect-R

  1. eu nu voi foosi niciodata termenul de rrom. ma afecteaza personal. eu sunt de etnire romaneasca si nu vreau confuzie cu alte popoare. daca nu se mai poate tigan,voi folosi “gipsy”, sau indienii. cat despre statul roman care face asa ceva, nici o taxa nu dau. chit ca nu mai muncesc toata viata.

    • Exista oricand posibilitatea de munca la negru sau munca in regim liber profesionist. đŸ˜€ preferabil cu strainatatea!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s