Home » Bani si Afaceri » Freelancing – Cum evitam clientii care vor sa ne tepuiasca?

Freelancing – Cum evitam clientii care vor sa ne tepuiasca?

scam freelancingCa freelancer se intampla FOARTE des sa te intalnesti cu oameni care vor sa te faca sa lucrezi pe gratis fara sa vrei si tu asta. Este important sa invatam cum sa ne aparam de astfel de situatii. Putem spune ca este o idee buna sa lucram pe gratis din cand in cand pentru a ne creste portofoliul dar cand am negociat o plata, trebuie sa se respecte.

Majoritatea romanilor isi vor face conturi pe site-uri ca Odesk, Freelancer.com si Elance, mai ales Elance avand in vedere ca se promoveaza puternic in Romania. Cu siguranta credeti ca aceste site-uri sunt 100% sigure si ca veti primi banii pentru munca pe care o faceti. Nu este chiar corect asta. De exemplu, stiati ca daca un client este destul de inteligent incat sa includa o clauza de genul “imi rezerv dreptul de a refuza orice este trimis in cazul in care nu consider ca treaba a fost facuta bine”, nu veti primi nici un ban? Sunt sute de oameni care isi iau teapa asta zilnic. Problema este ca daca voi trimiteti treaba si clientul respectiv foloseste o astfel de cauza, munca voastra va fi folosita. Cand va veti da seama ca asta s-a intamplat, va fi prea tarziu.

Cum evitam clientii care vor sa tepuiasca?

Exista diverse metode. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il tineti minte este ca profilul clientului va acorda foarte multe informatii. Aveti grija cu cei care abia au aparut, nu sunt verificati si nu au mai lucrat cu alti freelanceri. Puteti sa va uitati si voi. In cateva minute va puteti face un cont de client si puteti tepui si voi sute de oameni. Site-urile de freelancing vor fi aproape intotdeauna de partea clientului pentru ca el aduce de fapt bani. Singura optiune care ramane este sa va protejati voi. In primul rand, nu lucrati cu un client ce nu a avut contracte cu freelanceri pana acum sau care are multe review-uri proaste. La fel cum voi vreti sa aveti review-uri bune si un rating mare, asa si clientul trebuie sa ajunga la astfel de rating-uri si review-uri.

Nu acceptati niciodata sa lucrati la un proiect foarte mare fara sa primiti o plata in avans. 20% ar trebui sa fie suficient la orice proiect ce se ridica la peste $1000. Asta spun specialistii. Eu as zice ca pentru un roman este important sa se ceara o plata in avans cand suma e peste $500. Este adevarat ca sunt cativa clienti care sunt cinstiti dar care nu vor sa faca o plata in avans pentru ca au fost si ei tepuiti, poate chiar de romani. In cei 11 ani de cand lucrez ca freelancer am intalnit multi clienti care au fost tepuiti de romani. Sunt des reticenti. Puteti sa ii convingeti prin a pune banii in escrow cu site-uri de genul Freelancer.com.

Cand incepeti sa lucrati pentru prima data cu un client, cereti ca primele plati sa fie facute la praguri mici. De exemplu, cereti plata la fiecare 50-100 dolari pentru primele 4 plati. Dupa puteti sa schimbati planul pentru sume mai mari, plati de 2 ori pe luna. Nu fiti de acord din prima la o plata lunara. Discutati cu clientul si explicati-i ca ati fost inselati si ca nu vreti sa se intample asta din nou. Un client serios va fi de acord. Cel ce nu va fi de acord probabil vrea de fapt sa primeasca ceva pe gratis.

Trebuie sa fiti atenti si sa discutati termenii platii. In cazul in care termenii nu sunt respectati, sa nu va fie rusine sa va opriti din munca. Sfatul asta este extrem de important in cazul in care abia ati inceput sa lucrati cu un client. Aveti rabdare si sa nu va fie niciodata rusine sa puneti intrebari. Multi nu intreaba nimic pentru ca exista gandirea ca asta ii face sa para amatori. In realitate, profesionistii pun foarte multe intrebari si asta este un semn ca vor sa faca treaba buna si stiu ce sa faca.

Leave a comment